Guide til at brygge øl – DIY

Der er ikke noget som en kold hjemmebrygget øl, som man selv har brugt kræfter på at lave. Hjemmebrygning er en sjov og belønnende hobby, som alle faktisk kan give sig i kast med. Så hvad venter du på? Lad os komme igang, og vise dig hvordan man brygger øl selv derhjemme.  

Først skal vi have styr på det udstyr der skal bruges. Meget af det har du garanteret allerede liggende.

Det du skal bruge er:

  1. En stor gryde
  2. En plastikslange
  3. Fermenteringsudstyr
  4. En flaske med vandhane for enden
  5. Et hydrometer
  6. En ske til at røre med
  7. Decenficerings pulver

Du kan selvfølgelig også købe dig et færdigt kit, hvor alt medfølger. Du kan få råd til det hvis du for eksempel lån 5000 kroner. Det er op til dig, hvor mange penge du har lyst til at bruge på det og hvor nemt det skal være.

Måske hvis der er mange af tingene du ikke har liggende, er det en god mulighed at købe et færdigt kit. Her får du endda også alle ingredienserne, såsom gær og malt koncentrat.

1. Gør urten klar

Først skal alt udstyr desinficeres, hvilket er et af de mest vigtige skridt når det kommer til ølbrygning. Det er nemlig på denne måde at du undgår at øllen får bakterier i sig. Så rengør først alt i sæbevand, og derefter rens alt med klor.  

Nu hvor alt er steriliseret, kan du gå igang med at forberede urten, hvilket er den blanding som bliver til øl senere hen. Kom vand i bunden af gryden, og opvarm til 180F eller inden det koger, fjern så gryden fra det varme blus. Kom så ingredienserne ned i vandet og følg instruktionerne.  

Rør indtil alt er opløst, put låg på og lad det være i 20 minutter ved lav varme. Bagefter skal blandingen hældes op i fermenteringsudstyret, som skal fyldes med tre liter koldt vand. Rør så i 4 minutter. Herefter kan du putte gæren i.

2. Fermenteringen

Nu skal blandingen fermenteres. Denne proces starter med det samme, og fortsætter de næste 5 til 10 dage. I denne periode er det meget vigtigt at holde temperaturen til 65F, og at blandingen opholder sig et mørkt sted. Når du ser en masse små luftbobler, i blandingen betyder det at fermenteringen er igang.

Efter dag 5, er det vigtigt du tjekker din øl hver eneste dag. Når der ikke er flere bobler, er øllet faktisk klart til at putte på flaske.

3. Så skal øllet på flaske!

 

Så er tiden kommet, hvor din øl er klar til at komme på flaske. Inden du gør det, skal du lave en sukkerblanding, som vil hjælpe med at give kulsyre til øllet. Tag en pande, to dl vand og en kvart dl sukker. Lad det koge ved mellem varme og lad det så køle i 30 minutter. Hæld det op i en gryde. Gæren vil spise sukkeret og omdanne det til kuldioxid.

Herefter skal du hælde øllet fra fermenteringsflasken over i en spand. Nu skal du bruge slangen, som fyldes med vand og placer så denne fra fermentering , øllet vil automatisk begynde at fylde sig op i spanden.

Nu hvor øllet er i spanden, gør så flaskerne klar. Husk at flaskerne ikke skal fyldes helt til toppen, der skal lige være lidt luft. Sæt låg på, og gør det grundigt så der ikke er nogle utætte øl.

Selvom man skulle tro øllet er klar til at drikke nu, er det det faktisk ikke. Flaskerne skal faktisk opbevares et koldt og mørkt sted i et par uger før det er helt klart og så er det tid til at smage resultatet!

God fornøjelse med hjemmebrygningen.